ניהול התפעול
ניהול התפעול של שרשרת אספקה "זמישה" / מאת מר שלמה ארליך
מנהלי התפעול ומנהלי שרשרת האספקה בארגונים פועלים בסביבה שהשינוי הוא הקבוע היחיד. הם פועלים בתנאים של חוסר ודאות, באקלים משתנה מבחינה טכנולוגית ובחוסר יציבות כלכלית - שיחדיו מקשים לצפות ביקושי לקוחות ולהבטיח אספקה על ידי התאמת ההיצע לביקוש.
עליות וירידות מהירות בביקושים מאלצים את מי שעוסק בניהול תפעול וניהול שרשראות אספקה להסתגל לתקופות של צמיחה מהירה ולהתמודד עם תופעות כמו מחסור בחומרי גלם, ובשנה לאחר מכן להתמודד עם ירידה חדה בביקושים וכתוצאה מכך להישאר עם עודפי מלאי. בנוסף, יש להתמודד עם מוצרים בעלי חיי מדף קצרים, עמידה בצפיות המשתנות של הלקוחות ולנווט בסביבה עבודה כאוטית ובלתי מאורגנת.
ניהול תפעול האספקה בתנאים אלו הוא אפוא אתגר של ממש וכדי להתמודד עם מצב זה צריך להיות זמישים (Agility), קרי: זמינים, זריזים וגמישים.
- זמינים – על מנת להבטיח משאבים וחומרי גלם ולעמוד בדרישות של לקוחות.
- זריזים – כדי להבטיח מענה מהיר לדרישות.
- גמישים – על מנת להבטיח יכולת שינוי מהיר של תצורת עבודה, היקפי הייצור וניהול הייצור כדי לספק מענה לשינויי השוק וסביבת העבודה של הארגון.
כאשר זמישות זו היא במקרים רבים תנאי הכרחי להישרדות ולהצלחתו הארגון.
זמישות - מעולם התוכנה לעולם ניהול התפעול וניהול שרשרת אספקה
המונח Agility, זמישות, הגיע אלינו מתחום התוכנה, והוא למעשה מתודולוגיית פיתוח תוכנה - Agile – Scrum. בעולם התוכנה כמו בעולם של ניהול תפעול וניהול של שרשראות אספקה גלובליות, פיתוח מהיר ויכולת הסתגלות מהירה הם העקרונות המנחים, וכדי לבצע זאת, מפרקים את הדרישות ליחידות עבודה קטנות ומבצעים סבבי פיתוח קצרים ומהירים. לפי מתודולוגיית הפיתוח הזמיש בשל השינויים המהירים וההתפתחויות לא ניתן לחזות מראש ולהגדיר תוכנה במלואה בטרם מפתחים אותה ולכן יהיה זה קשה לעמוד בציפיות הלקוח. במקום זאת, מתמקדים באספקת תוצרים מהירה תוך כדי הפיתוח,ביכולת תגובה זריזה מבלי לוותר על יעילות ואיכות, והצגת התוצרים ללקוח תוך צמצום היקף השינויים.
אסטרטגיות ניהול תפעול וניהול שרשראות הספקה
נכון להיום קיימות 2 אסטרטגיות לניהול תפעול האספקה בשוק גלובלי. האחת, היא אסטרטגיית עלות-יעילות, נקראת גם שרשרת אספקה רזה, ובה מושם דגש מיוחד על יעילות מקסימלית בעלות מינימלית בכל מה שנוגע לניהול הייוצר, ניהול הרכש, ניהול התפעול, הלוגיסטיקה ועוד. תפיסה זו מתאימה לאסטרטגיה ארגונית הממוקדת בעלות.
השניה, אסטרטגיית תגובתיות-אפקטיביות, הנקראת גם שרשרת אספקה זמישה, ובה הדגש הוא על מענה מהיר לדרישות השוק תוך זמינות מוצרים לאספקה מהירה. תפיסה זו מתאימה לאסטרטגיה ארגונית שנועדה להבטיח זמני אספקה מהירים ללקוחות הקצה.
מאחר שרבים מהארגונים של ימינו אימצו את האסטרטגיה הראשונה לניהול תפעול של האספקה, זו השמה דגש על יעילות ועלות, נראה כי הגיעה העת לשלב גם את האסטרטגיה המדגישה תגובתיות, אפקטיביות וזמישות. יחד עם זאת חשוב להבין כי הוספת מימד זה לאסטרטגיה הארגונית דורשת מהארגון לערוך כמה שינויים במספר רב של היבטים:
- מבחינת אסטרטגית ותפיסתית – יש לשנות את התפיסה מארגון ממוקד יעילות ועלות, המקפיד לחסוך, לייעל ולמנוע בזבוז, לארגון אפקטיבי המכוון לדרישות הלקוחות.
- מבחינה לוגיסטית – מעבר מהתמקדות בייצור בחבילת גדולות, אחזקת מלאים ושילוח של מכולות להתמקדות בייצור ומשלוח של חבילות קטנות יותר בהתאמה מדויקת לדרישות הלקוח, ומעבר משילוח ימי לשילוח אווירי.
- מבחינת השירות – מעבר משיטת הדחיפה ללקוח, ה-PUSH, של מוצרים הנמצאים במלאי של הארגון, לשיטת המשיכה, ה-PULL, קרי: התאמת המוצרים לצרכי כל לקוח ודרישותיו.
- מבחינת ניהול התפעול – מעבר משיטת אספקה בהתאם למלאי הקיים בארגון לגישת העמידה בזמן הביקוש הנדרש - On Time Delivery, על ידי קיצור זמני אספקה מהספקים עצמם.
מאמר זה נכתב על ידי מר שלמה ארליך, בוגר תואר בהצטיינות בהנדסה, תעשייה וניהול (B.Sc) ובוגר תואר שני בהצטיינות במנהל עסקים (M.B.A) באוניברסיטת תל אביב. ארליך משמש מרצה בכיר באוניברסיטאות ומכללות, לרבות במחלקה לניהול באוניברסיטת בר-אילן, בתחומי ניהול התפעול, שרשראות אספקה וניהול פרויקטים, ובעל ניסיון עשיר בניהול ארגונים גדולים. במקביל משמש ארליך יו"ר האיגוד הישראלי לניהול שרשרת אספקה, ISCMA.
לקבלת מידע בנושא לימודי ניהול התפעול במחלקה לניהול במסגרת תואר בניהול באוניברסיטת בר-אילן, צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.
לימודי ניהול תפעול וייצור במסגרת תואר בניהול שרשראות הספקה ולוגיסטיקה ובניהול תעשייתי באוניברסיטת בר-אילן
אם תחום ניהול התפעול מעניין אתכם, אם אתם רוצים לעסוק ברשתות הספקה גלובליות ולהוביל אותן וחושבים לעסוק בתפקידי ניהול התפעול, ניהול הייצור והלוגיסטיקה, כדאי לדעת שהמחלקה לניהול באוניברסיטת בר-אילן מציעה מגוון מסלולי תואר ראשון ותואר שני המאפשרים להשתלב בתפקידי מפתח בתחום של ניהול התפעול, הייצור והלוגיסטיקה.
מסלולי תואר ראשון המתאימים למבקשים לעסוק בתפקידי ניהול התפעול, הייצור והלוגיסטיקה:
- תואר ראשון בניהול לוגיסטיקה חד-חוגי
מסלולי תואר ראשון אלו מתאימים למי שמעוניין להשתלב בארגונים בתפקידי ניהול תפעול, ניהול ייצור וניהול לוגיסטיקה, ובמסגרת מסלולים אלו לומדים, בין השאר, את הקורסים הבאים:
ניהול הייצור והתפעול, מבוא לסטטיסטיקה, מבוא להסתברות, מתמטיקה למדעי החברה, מבוא לכלכלה, יסודות הלוגיסטיקה, מבוא לתכנות בסביבת פייתון, יסודות ניהול שרשרת הספקה, ניהול מערכות לוגיסטיות, ניהול מערכות מידע ומסדי נתונים, היבטים משפטיים בלוגיסטיקה, יסודות המלאי, חרק ביצועים, שיטות וכלי מחקר, יסודות הרכש והמלאי, יסודות מערכות מידע לוגיסטיות, קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות, מדעי הנתונים לניהול, יסודות המימון, תמיכה לוגיסטית משולבות, ניהול פרויקטים ועוד קורסי בחירה.
מסלולי תואר שני המתאימים למבקשים לעסוק בתפקידי ניהול התפעול, הייצור והלוגיסטיקה:
ניהול שרשרת הספקה ולוגיסטיקה MA - מסלול זה מתאים לבעלי תואר ראשון המעוניינים להתקדם ולהשתלב בתפקידי ניהול בתחומי ניהול תפעול, ייצור ולוגיסטיקה, וניתן לבחור בין מסלול מחקרי עם תיזה לבין מסלול עיוני ללא תיזה.
במסגרת מסלול זה לומדים קורסים מתקדמים, כמו לדוגמה: ניהול מערכות רכש והספקת מלאי מתקדמות, משחק עסקים, מודלים מתקדמים בחקר ביצועים, ניהול ביצועים וסיכונים טכנולוגיים, ניהול טכנולוגיות ומערכות מידע לוגיסטיות, ניהול שרשרת הספקה, ניהול מערכות תובלה ושינוע, ניהול תשתיות גלובליות, מנהיגות בניהול אנשים, שיטות וכלי ניהול מתקדמים.
תואר שני MA בניהול שרשרת הספקה ולוגיסטיקה למנהלים – EXECUTIVE – מסלול תואר שני זה פתוח בפני בעלי ניסיון ניהולי בלבד והוא מתאים למי שרוצה להעמיק ולשכלל את הידע והכישורים בתפקידי ניהול תפעול, ניהול ייצור, ניהול לוגיסטיקה ועוד. משך התואר השני למנהלים הוא שנה קלנדרית אחת בלבד (3 סמסטרים רצופים, לרבות לימודים בסמסטר קיץ), ובמסגרתו לומדים את הקורסים הבאים: משחק עסקים, ניהול מערכות תובלה ושינוע, ניהול שרשרת הספקה, כלכלה למנהלים, ניהול מערכות רכש והספקת מלאי מתקדמות, ניהול טכנולוגיות ומערכות מידע לוגיסטיות, ניהול השירות, היבטים משפטיים בניהול, מנהיגות בניהול אנשים, ניהול תשתיות גלובליות ושיטות וכלי ניהול מתקדמים.
תואר שני בניהול תעשייתי MA – מסלול זה הוא מקפצה בקריירה. הוא מתאים לבעלי תואר ראשון והוא מקנה כלים מעשיים בניהול צוותים, ניהול משאבי אנוש, מנהיגות, ניהול הפיתוח, ניהול התפעול והייצור, ניהול פיננסי, ניהול השיווק וכן מקנה ידע טכנולוגי בתחומי הרובוטיקה, הבינה המלאכותית, למידת מכונה, אינטרנט של הדברים ועוד. ניתן דגש מיוחד במסלול זה על ניהול תעשייתי בהיבט הגלובלי, הבינלאומי ובמסגרת התואר נפגשים עם יזמים, מנכ"לים ועם אנשי מפתח בתעשייה. בין הקורסים הנלמדים: ניהול טכנולוגיות מידע בתעשייה, ניהול מו"פ טכנולוגי בתעשייה, ניהול פיננסי בחברות תעשייתיות, חקר ביצועים, תורת המשחקים, מנהיגות בניהול אנשים, שיווק תעשייתי דיגיטלי, איכות, תקינה ומדדי ביצוע, שיטות וכלי ניהול מתקדמים, Industry 4.0 יזמים ומנכ"לים משתפים ועוד.
ייחודיות המחלקה לניהול באוניברסיטת בר-אילן
המחלקה לניהול באוניברסיטת בר-אילן היא המחלקה היחידה בארץ המציעה את התוכנית לניהול ללוגיסטיקה, החל מלימודי התואר הראשון ועד ללימודי דוקטורט. התוכנית מכשירה את עתודת הניהול של העתיד ומאפשרת התעמקות מקיפה בניהול לוגיסטיקה, ניהול ייצור, ניהול התפעול, מלאי ורכש, שינוע ותובלה, אחזקה ועוד. תוכנית ייחודית זו הושקה כבר בשנת 1989 ואלפי בוגרות ובוגרים כבר השתלבו בהצלחה במגוון תפקידי מפתח בשוק העבודה.
לקבלת מידע בנושא לימודי ניהול התפעול והייצור במחלקה לניהול באוניברסיטת בר-אילן, צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.